Lisanditega soolad

Lisanditega soolad

Lisanditega soolad

Soolale antakse täiendavaid omadusi erinevate lisandite nagu näiteks joodi, fluori ja nitriti abil. Tulenevalt soola suhteliselt ühtlasest tarbimisest, nii tööstuslikult kui ka inimeste poolt, on ta väga heaks “kandjaks” lisanditele, mille tarbimine eeldab täpset doseerimist. Lisanditega soolade alla võib liigitada ka vähendatud naatriumi sisaldusega soola ehk PAN soola.

Jodeeritud sool

Jodeeritud sool on lauasool, millele lisatud pisut joodi. Kasutatakse neis piirkondades, kus pinnase ja põhjavee joodisisaldus madal, soovitatakse kilpnäärmehaigetele. Globaalse ökoloogilise saastatuse tagajärjel on tänaseks üles kerkinud joodipuuduse probleem väga paljudes riikides. Umbes 1 miljard inimest üle maailma kannatab joodi puuduse all. Organismile vajalikku joodikogust on kõige täpsemalt võimalik doseerida koos soolaga. Soola jodeerimine on suhteliselt odav ja mugav. Maailma Tervise Organisatsioon (WHO) soovitab jodeeritud soola kasutada kõigis tööstuslikult, põllumajanduslikult ning toitlustamise ja kodumajapidamise käigus valmistatavate toiduainete tegemisel. Vältida võiks seda soola aga hoidistamisel, kus ta võib anda kõrvalmaitseid ja vallandada ootamatuid keemilisi protsesse.

Jodeeritud soola lisatakse valmis roale, mitte alles mulisevasse keedupotti. Sest kõrgel kuumusel joodi ioonid neutraliseeruvad ja mingit kasu organismile ei too.

Pansool

Pansool on Soomes väljatöötatud dieetiliste omadustega jodeeritud mineraalsool, kus on vähendatud naatriumisisaldust. Antud soola põhiliseks eesmärgiks on vähendada inimestepoolset naatriumi tarbimist. Temast saab rikkalikult kaaliumit ja magneesiumit (lisatud tavaliselt ca 25-40% kaaliumkloriidi, ca 10% magneesiumsulfaati), mida keedusoolast ei saa. Joodi on pansoolas umbes samapalju kui keedusoolas. Aminohape lüsiin annab soolale väga hea maitse. Tal ei ole tavalisele keedusoolale isloomulikke vererõhku tõstvaid ja eluiga lühendavaid omadusi.

Samas, väidavad väga mitmed selle soola kasutajad, et toidule sama maitse ja soolasuse, saavutamiseks tuleb vähendatud naatriumi sisaldusega soola, lisada märgatavalt rohkem ehk tarbitav naatriumi kogus tuleb juba sarnane tavalise soola kasutamisele.

Nitritsool

Nitritsool on lihatööstuses kasutatav keedusool, millele on lisatud nitritit. Nitritsool on kõrge puhtusastmega spetsiaalselt lihatööstustele mõeldud sool, mis on toodetud iidsest maaalusest soolalademest saadud soolalahusest eraldatud vaakumsoolast. Soolalahuse puhastamise tulemusena saadud kõrge NaCl-sisaldusega ja kahjulikest lisanditest vaba vaakumsool koosneb ühtlase kristallilise struktuuri ja kujuga soolateradest, mis võimaldab nitriti väga ühtlast jaotumist nitritsoolas.

See sool annab lihale punakasroosa värvuse ja pidurdab ebasoovitavate mikroorganismide arengut, pikendades seega toiduainete säiluvusaega.