Lauasool
Peeneteraline sool e. lauasool e. keedusool e. vaakumsool on peeneteraline rafineeritud sool, mida kasutatakse põhiliselt toidu maitsestamisel, kuid ka valmistamisel. Füüsiliselt sooladest kõige puhtam, kerge doseerida, seguneb peene tekstuuri tõttu hästi teiste ainetega.
“Kaevandamine”
Soola kui vees hästi lahustuvat ainet, saab maa-alustest soolalademetest “kaevandada” ka puhta vee abil. Antud protsessi käigus toimetatakse soolalahus mööda torusid tehasesse, kus sellest keetmise (aurutamise) teel eraldatakse enamus veest. Järgnevalt eraldatakse võimsate tsentrifuugide abil soolalahusesse veel jäänud vesi nii, et protsessi lõpus on soola niiskuse sisaldus juba vaid 3% (kuivatamata sool). Täiendavate kuivatamiste (täiendav energiakulu) tulemusel saadakse kuivatatud sool. Valmis vaakumsoola saab vajadusel veel sõeluda, jahvatada ning pakendada. Vaakumsoolast valmistatakse ka mitmeid lisanditega soolasid nagu jodeeritud sool, nitritsool jne.
Hind
Vaatamata vee abil “kaevandatud” soolalahuse esmasele madalale omahinnale on soola keetmisprotsessid üsna energiamahukad (nafta, gaas jne) ning seetõttu on keedusool märgatavalt kallim kui päikeseenergia abil toodetav meresool.
Vaakumsool
Moodsamates tehastes kasutatakse aurutamise protsessides osaliselt ka vaakumit. Kuna vaakumi puhul on vee keemistemperatuur vaid ca 45 kraadi Celsiuse järgi, siis kulub soolalahuse keema ajamiseks märgatavalt vähem energiat kui tavaolukorras. Siit protsessist tuleneb ka vaakumsoola nimetus.
Kvaliteet
Kuna soolalahust on keetmisprotsesside eel üsna lihtne filtrite abil puhastada, siis on selline sool ühtlase puhtusastmega, kvaliteetne ja kõrge NaCl sisaldusega.