Soola kasutusalad
Toiduainetetööstus
Sool on väga vajalik komponent sellest tööstuses, mis avaldab mõju toiduainete väljanägemisele ja säilimisele. Kasutataval soolal on oluline tera suurus, millest oleneb doseering ning segunemine, mis garanteerib toidule õige maitse (ühtlase soolasuse) ja parema säilivuse.
Liha – sool kindlustab tooteid mikroobide paljunemise eest, parandab värvust ja maitset, pikendab lihatoodete säilivusaega ning aitab kaasa toote tekstuuri parandamisele. Lihatööstusele spetsiaalselt mõeldud soolatoodet nimetatakse nitritsoolaks. Seda on erineva nimetusega: nitritsool, kuivatamata tööstussool ja kuivatatud tööstussool
Piimasaadused – kasutatakse toodete paremaks säilitamiseks, maitse tugevdamiseks ja erinevate ensüümide tegevuseks.
Pagaritooted – sool on oluline komponent toodete tekstuuri ja maitse parendamisel ning maiustustes maitse täiustamisel.
Maitseained ja kastmed – maitseainete segudes on sool põhikoostisosana või lisandina. Siin on oluline koht terasuurusel, millest oleneb koostisosade koospüsimine või segude paakumine. Kastmetes on sool maitse rikastaja ja säilitusaine.
Hoidised – siin toimib sool maitseparandajana, säilitusainena ja käärimisprotsessi „kontrollijana“.
Veel kasutatakse soola
- agrotööstuslikult – lakukividena
- veepehmendajana – kasutatakse spetsiaalsoolasid
- tekstiilitööstuses
- metallitööstuses
- kosmeetika ja kodukeemia tootmisel
- meditsiinis
- keraamikatööstuses
- paberitööstuses